Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo'n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts, dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen.
De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen heel verschillend zijn en gaan vaak terug tot de jeugd. Iemand met angst heeft in veel gevallen het nodige te verduren gehad bij de (school)tandarts. In andere gevallen is de angst doorgegeven door de ouders of afkomstig van 'griezelverhalen' op school.
De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel. Toch blijven ze bang voor de boor of de verdovingsinjectie. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat de tandarts een zenuw of hun tong gaat doorboren.
De tandheelkundige techniek is de laatste jaren sterk ontwikkeld. De spookverhalen van vroeger zijn allang verleden tijd. Zo kan tegenwoordig in principe alles vrijwel pijnloos!
• Wat ook de oorzaak van je angst is, we zorgen eerst voor een sfeer van wederzijds vertrouwen. We zullen je kind eerst laten wennen aan de praktijk en voeren pas behandelingen uit als jullie hier klaar voor zijn. Het kan dus gebeuren dat je een aantal keren terugkomt voordat we de behandelingen uitvoeren.
• We nemen de tijd. Geen controle afspraak van 10 minuten maar minimaal 30 minuten zodat we rustig kunnen kijken naar de specifieke wensen van jou en/of je kind
• We leggen alles uitgebreid uit in “Jip en Janneke taal” zodat jij en je kind ook echt begrijpen wat je te wachten staat en waarom we dit gaan doen. We laten zo gewenst alles zien en voelen en je mag zelfs meekijken met een spiegel mocht je dat fijn vinden.
• Verdoven (de tand of kies laten slapen) geeft rust en hoeft absoluut geen pijn te doen! Wij masseren het tandvlees altijd eerst met een verdovende zalf zodat je het prikje niet voelt. Wij zorgen ervoor dat kinderen de verdoving zelf niet zien waardoor zij meestal niet eens in de gaten hebben dat er een verdoving gegeven wordt.
• Je kind heeft ten alle tijden de controle tijdens de behandeling. Wij spreken een teken af, zoals bijvoorbeeld het opsteken van je hand, waarop we direct stoppen met behandeling als hij/zij dat wenst.
• Het kan zijn dat je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Je kunt zelf de muziek kiezen tijdens de behandeling en we hebben een Relaxmaker! Dit is een videobril met daarop rustgevende beelden en muziek en waarop voor de kinderen zelfs hele Disneyfilms te zien zijn. Als je aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
• Wij werken niet met narcose of roesjes. Wij laten je op een rustige manier wennen aan behandelingen zodat je over je angsten heen komt en in het vervolg met een gerust hart naar de praktijk komt. In zeer enkele gevallen zit de angst te diep. In dat geval zullen wij je verwijzen naar Dental Delft Junior