Tips & Tricks

Hier zullen we zo veel mogelijk handige en leuke tips geven die te maken hebben met je mond.

Hier alvast wat basis tips voor een gezonde (kinder-) mond.  

10 tips voor een gezonde (kinder-) mond

1.   Geef kleine kinderen geen flesjes met zoete drankjes (fris, vruchtensappen) en zeker geen frisdranken. Het glazuur is nog erg kwetsbaar en kan hier niet goed tegen. 

2.   Drink een glas of fles in 1 keer leeg en neem na een zoet drankje een glas water. Hoe langer en vaker er drinken in de mond aanwezig is hoe minder het glazuur kan herstellen! Dit geld ook voor snoep/koek/zoetigheden. Liever een zakje snoep in 1 keer in plaats van verspreid gedurende de dag 

3.   Kies eens snoeptomaten, minikomkommers of snackwortels als tussendoortje, ook heel lekker!

4.   Eet en drink maximaal 7 keer per dag. Het glazuur heeft na een eet/drink moment tijd nodig om te herstellen. Als je je aan 7 keer per dag houdt krijgt het voldoende tijd om te herstellen

5.   Poets de tanden van kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje 1 keer per dag. 

6.   Poets 2 keer per dag 2 minuten, vanaf 2 jaar met een peutertandpasta (hierin zit minder fluoride in verband met mogelijk doorslikken), vanaf 6 jaar met gewone tandpasta of juniortandpasta. 

7.   Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar altijd na, de motoriek van kinderen is rond deze leeftijd nog niet voldoende om het goed zelf te kunnen. 

8.   Eet en drink niet meer na het tanden poetsen ’s avonds (behalve water) dan kan het glazuur de hele nacht herstellen.

9.   Na het tandenpoetsen niet naspoelen met water! Tandpasta uitspugen is voldoende, de fluoride in de tandpasta kan dan beter hechten aan het glazuur en dit versterken. 

10. Poets de tanden liever voor het ontbijt dan erna. Direct na eten poetsen is vaak niet handig omdat het glazuur door een eet/drink moment kwetsbaar kan worden. Door direct te poetsen kan het glazuur door het poetsen beschadigen