Als nieuwe patiënt kom je bij ons in de praktijk eerst bij de mondhygiënist. Omdat het werk van een mondhygiënist vooral is gericht op het voorkomen van problemen is dat een logische stap.
We beginnen met een kennismakingsgesprek (30 min per persoon). Kennismaking met ons en met de praktijk. Tijdens deze afspraak zal de werkwijze van de praktijk uitlgelegd worden. Een uitgebreide vragenlijst geeft ons de informatie die wij nodig hebben om een individuele aanpak te bepalen. Hierbij komen verschillende zaken aan bod zoals bijvoorbeeld eerdere tandarts ervaringen, mondverzorging thuis, voedingspatronen ed. Ook zullen we de medische vragenlijst doornemen. Dit om de juiste voorzorgsmaatregelen te kunnen nemen mochten deze van toepassing zijn. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld allergieën of bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Het is hierbij handig als je een recente lijst mee neemt met daarop de medicijnen die jij of je kind gebruiken. Dit kun je eventueel bij de huisarts of apotheek opvragen.
Tijdens het eerste bezoek zullen we ook een mondonderzoek doen. Lukt dit niet in de stoel dan doen we dat op een andere plek in de praktijk waar je kind zich gemakkelijk voelt. Dit kan zijn aan de tafel in de wachtkamer of in de tent! Bij hele kleine kinderen is het vooral "tandjes tellen". We kijken hierbij ondertussen naar de tanden en kiezen, het tandvlees, de stand van de tanden en kiezen, de kaken de kaakstand en de mondhygiëne. Na dit onderzoek stellen we op basis van de uitkomsten een behandelplan voor wat we samen bespreken. Daarna plannen we de eerste behandeling.
Bij hele kleine kinderen (tot ca 3,5 jaar) kan de behandeling vaak direct en zal deze vooral uit advies aan de ouders bestaan en tandjes poetsen in de mond met een tandenborstel en/of een polijstborsteltje.
Welke behandelingen kunt u verwachten:
We beginnen altijd met het kleuren van het gebit (bij kinderen vanaf ongeveer 4 a 5 jaar). Hierbij brengen we een roze/paarse vloeistof op de tanden aan die precies toont waar de plaque zit. Dit is belangrijk om jou en je kind te laten zien waar de problemen zitten en hoe we deze kunnen voorkomen. Hier maken we een foto van zodat we bij iedere behandeling de vorderingen kunnen zien.
We geven voorlichting over het ontstaan van gaatjes, tandvleesproblemen en het effect van voedingsgewoonten op het gebit. Op deze manier voorkomen we gebitsproblemen. Samen bepalen we wat in jullie gezinssituatie het beste is uit te voeren.
Na het laten zien van de plaque en de voorlichting om plaque te voorkomen, laten we zien hoe je dit het beste kunt wegpoetsen/voorkomen. We laten je kind dit ook zelf doen en laten zien hoe jij je kind hierbij kan helpen. Daarna voeren we de daadwerkelijke gebitsreiniging uit. Dit houdt in het verwijderen van tandplaque, tandsteen en aanslag op gebitselementen.
Na de gebitsreiniging en adviezen maken we in overleg een afspraak voor een vervolgbehandeling over 1, 2, 3 of 6 maanden afhankelijk van de gebitssituatie en mogelijke risico’s op cariës.
Is er iets in de mond gevonden dat de aandacht van de tandarts nodig heeft zullen we de volgende afspraak bij de tandarts inplannen.
Sealen met glasionomeer cement
Omdat bacteriën makkelijk in de groeven van de kauwvlakken van gebitselementen achter blijven, is de kans groter dat op deze lastige plekken gaatjes ontstaan. Door de kiezen af te dekken met een laagje (sealen) kunnen gaatjes voorkomen worden.
Sealants zijn ook zeer effectief om beginnende gaatjes (demineralisatie proces) in het aangetaste gebitselement te stoppen. Uit onderzoek blijkt dat uit kunststof sealants het giftige component bisfenol A (BPA) kunnen afgeven. Dit is erg schadelijk voor de gezondheid. Ik seal daarom met het veilige glasionomeer cement. Dit is een biologisch materiaal dat het herstel (remineralisatie) van het glazuur bevordert. Glasionomeer sealants zijn makkelijk en pijnvrij aan te brengen en zijn daarom erg vriendelijk in het gebruik voor kinderen.
Halfjaarlijkse gebitscontrole
Het is belangrijk dat het gebit elk half jaar gecontroleerd wordt. Zo kunnen gebitsproblemen voorkomen worden.
Fluoride behandeling
Na afloop van de controle of gebitsreiniging kan een fluoride behandeling gegeven worden. Fluoride maakt het glazuur van het gebit sterker. Ook kan het aangetaste plekjes op tanden en kiezen herstellen. Dit gebeurd niet standaard maar alleen als hier een indicatie voor is.
Wil je meer informatie of een afspraak maken bij de mondhygiëniste?
Bel naar Te Gekke Bekkies via 010 - 840 36 26 of mail naar info@tegekkebekkies.nl